top of page
b3890d5e9853eeecb7784c0bf5505daa.jpg

SWOPA staat voor Sirigu Womans Association of Pottery and Art.

In het uiterste noorden van Ghana ligt een klein bijna onvindbaar dorpje, Sirigu. De natuur is er niet mild, levensomstandigheden zijn hard.

Pottenbak was er voor vele generaties vrouwen een manier om tijdens het droge seizoen een beetje extra inkomen te verkrijgen, onder andere om de schoolkosten te kunnen betalen van de kinderen.

De kennis van het proces van het opgraven van de klei, die zuiveren, van steentjes, het vormen van de potten en het bakken in een open vuur werd van moeder op dochter vanzelf doorgegeven. Prachtige potten werden er gemaakt, om water te halen bij de bron, voedsel in te bewaren of de voorvaderen te vereren. 

In 1997 startte Melanie Kasise, een vrouw geboren in het dorp, een ambitieus project: SWOPA. Er werd een vorm van kleinschalig ecotoerisme opgezet, De vrouwen van het dorp kregen hierdoor een een duurzame tool in handen om opleidingen te volgen, de kunst van het pottenbakken  te bewaren en hun eigen kinderen kansen te geven.

Meer info : www.swopa.org

Om hun project te steunen en te zorgen dat ook de volgende generaties kinderen naar school kunnen gaan, wordt een deel van de opbrengst van de beeldjes die ik maak jaarlijks gegeven aan SWOPA.

 

bottom of page